недеља, 30. април 2017.

Школски електронски часопис у служби креативности ученика


МИШЉЕЊЕ  О ПОХАЂАНОМ ПРОГРАМУ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА
Назив програма: Школски електронски часопис у служби креативности ученика                
                             Компетенција: К1, приоритети: 3, 35 бодова
Каталог програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2016/2017. и 2017/2018. под каталошким бројем  971                                               
Место  реализације: Семинар се реализује електронским путем
Време реализације: 24. 3. до 30. 4. 2017.
Водитељи семинара: Светлана Павловић, Ивица Жупањац
На скали од 1 до 5 процењујем :
Садржај програма
1
2
3
4
5
Применљивост садржаја у пракси
1
2
3
4
5
Избор метода и облика рада
1
2
3
4
5
Рад водитеља семинара
1
2
3
4
5
Организацију семинара
1
2
3
4
5
Добијени материјал
1
2
3
4
5
Циљ семинара је оспособљавање наставника и ученика за израду и примену е-часописа као дидактичко – методичког материјала у настави.
Специфични циљеви семинара:
-         Уочавање важности информатичке писмености за унапређење наставе;
-         Подстицај креативости ученика да се изразе кроз практичне вештине у новинарству;
-         Повећање ефикасности наставе Од играчке до рачунара;
-         Оспособљавање наставника да рачунар и нтернет користе као алат за подстицање мотивације ученика, развијање креативности и стицање вештина;
·         Развијање способности наставника за реализовање наставе у којој ће активност ученика бити савремена, истраживачка и што практичнија - Практично овладавање дигиталним техникама за креирање часописа.
·         На семинару смо се подсетили предности, али и недостатака коришћења рачунара у настави, његове примене и употребе на конкретном часу.
           Упознали смо се са појмом интернет новинарства и етиком у новинарству. Сазнали смо како се се може вршити корелација и интеграција наставних предмета помоћу интернет новинарства
           Кроз интерактивне лекције дефинисали смо различите појмове у интернет новинарству и одредили карактеристике доброг часописа, али и могућности његове примене у настави.
Упознали смо се са програмима за обраду текста и креирањем Ворд документа помоћу табела, украсних слова, оквиром текста. Оспособили смо се да у документ уметнемо слике.
Представљен нам је начин снимања Вордовог документа као и начин његовог штампања.
Научили смо како да радимо у програму Microsoft Paintцртање, уметање и исецање фотографија, додавање текста. Упознали смо се и са могућностима веб-алата Picjoke и основним функцијама програма Microsoft Publisher који је намењен креирању промотивних материјала и креирању и објављиваљу електронског часописа.                                                            Сналажење у употреби нових веб-алата проверили смо кроз разне креативне задатке, а знање које смо стицали на семинару систематизовали смо кроз креирање школског електронског часописа.                           
Семинар је веома захтеван, али и веома едукативан.